Geschiedenis van de Taalweek

In 2011 zat een grote groep alleenstaanden bij Fiolet Taaltrainingen in de les, afkomstig uit verschillende landen. We signaleerden dat er veel behoefte was aan contacten met landgenoten buiten de les om. Wij kenden in Purmerend bijvoorbeeld één eenzame cursist uit Nepal. Ook in Schagen ging één Nepalese cursist naar de les. Toen dachten we: 'Wat zou het fijn zijn als die elkaar zouden leren kennen!' We bedachten een ouderwetse werkweek: van maandag t/m vrijdag in een huis. We bedachten allerlei taalactiviteiten met als doel een ontmoeting arrangeren.

Zo gezegd, zo gedaan. We huurden een groepsaccommodatie, maakten een flyer om cursisten te laten weten wat een werkweek is en de werving kon beginnen. Al snel stonden er veel cursisten op de wachtlijst, zodat we er extra ruimte bij huurden.

Met een enthousiast team vormden we 3 redelijk homogene groepen. Iedere groep kreeg een bekende Nederlander als thema: een Maxima-groep, een Vincent-groep en een Annie MG-groep. Rondom deze personen bedachten we lessen, inclusief activiteiten zoals schilderen, zingen, sporten, excursies en een Bonte Avond.

Wat was het een fantastische week: blije deelnemers die veel nieuwe woorden leerden, lief en leed deelden en na de week veel makkelijker in het Nederlands durfden te spreken. En vooral: veel deelnemers die hun netwerk vergrootten en zich minder alleen voelden in Nederland.

Dit smaakte naar meer en beter!

De Taalweek is daarna door Fiolet Taaltrainingen jaren achter elkaar georganiseerd en ook grotendeels gefinancierd. Om ervoor te zorgen dat de Taalweek voor een bredere groep ingezet kan worden en betaald kan blijven, is in 2021 de Stichting Taalweek opgericht. We hopen door middel van fondsenwerving, sponsoren en giften veel mensen jaarlijks een Taalweek aan te kunnen bieden.